Друштво Најновије вести Општина Села

Житељи села у околини Бајине Баште трећину године без струје због немара и застареле опреме

Да скоро једну трећину године насеље у коме живе људи у 21. веку буде без струје је нешто потпуно незамисливо свима сем житељима села у околини Бајине Баште који се са тим проблемом суочавају годинама уназад.

– Према евиденцији коју воде комшије дешава се да у току године село буде без струје и по 100 до 150 дана. Некада квар буде отклоњен за петнаестак сати, некада за неколико дана али укупан збир дана у коме је дошло до прекида струје је тај. Реч је о правој катастрофи која отежава живот и боравак у насељу – каже за Данас Славко Новаковић, који у селу Злодол има викендицу.

Према речима нашег саговорника крајем новембра струје није било четири дана а средином децембра када је дошло до хаварије електроенергетског система у целој земљи село је поново било без струје неколико дана. Он истиче да су попут Злодола у идентичној ситуацији и насеља Заглавак, Пилица, Дуб, Николићи и још нека.

– Разумљиво је да понекад може да се деси да струја нестане када су лоши временски услови. Међутим у околини Бајине Баште до прекида у снабдевању електричном енергијом долази и када нема непогода, већ се чести кварови дешавају и када нема ветра и по сунчаном времену. До учесталих хаварија долази првенствено из два разлога. То су немар надлежних у Електродистрибицији Бајина Башта који не одржавају мрежу на адекватан начин и застарелост опреме која годинама није иновирана. У Електродистибуцији Бајина Башта су веома неажурни у отклањању кварова, посебно се то осетило средином децембра када је је забележен колапс електроенергетског система. Када се год надлежнима у том предузећу постави питање када ће бити обављена реконструкција у потпуности распале електро мреже одговор гласи да „немају информације о томе“ – објашњава Новаковић и додаје да се мештанима тих села нон стоп кваре електрични уређаји, намирнице, храна а онемогућено им је и одржавање личне хигијене и пуњење мобилних телефона.

Новаковић истиче да је евидентно реч о нераду, неодржавању линија, истрошеним дрвеним бандерама далековода али да има проблема и са неквалификованим радницима и организацијом посла.

– Изолатори на далеководима су попуцали од старости па кад се овлаже проузрокују нестанак струје а у ЕДБ Бајина Башта ником не пада на памет да их замени. Циљ је да се не улаже ништа у електричну мрежу како би се елиминисали било какви трошкови. То што потрошачи испаштају тако што често остају без струје надлежне у том предузећу очито не занима.

Такође, када струја нестане викендом или увече, ретко кад се поправља, ноћу поготово. Што се тиче раскресивања грања дрвећа, то нико није радио у нашем крају годинама – наводи Новаковић.

Наш саговорник тврди да се крајем године обратио надлежнима у Електродистрибуцији Србије обавестивши их да се у два наврата, током боравка у Злодолу, његова породица сусрела са тим да по више дана нема струје као и о неажурности надлежних у Електродистрибуцији Бајина Башта. На мејл који је послао стигао му је одговор Електродистрибуције Србије – Огранак Електродистрибуција Ужице у коме се као разлог два прекида снабдевања струјом у селу Злодол наводе “пад дрвета и обрушавања растиња”.

– Након што сам добио одговор послао сам нови мејл у коме сам истакао да се у селима у околини Бајине Баште кварови дешавају и када нема временских неприлика. Поставио сам питање да ли је нормално да житељи насеља немају струју по 100 дана и више и да ли ће неко од надлежних из централе предузећа доћи да се увери у јавашлук у Електродистрибуцији Бајина Башта. На тај мејл ми није одговорено – каже наш саговорник.

Према његовим речима Месна заједница Злодол је упутила званичну притужбу на рачун ЕДБ Бајина Башта Одељењу за електроенергетску инспекцију Министарства рударства и енергетике са молбом да његова екипа дође у село и упозна се са нелагодама становништва због честог нестанка струје. Новаковић каже да им је из Одељења за електроенергетску инспекцију одговорено да „не могу да испуне њихов захтев односно изађу на терен и упознају се са ситуацијом јер немају довољан број возила“.

Контактирали смо надлежне у Министарству рударства и енергетике како би сазнали да ли су информисани о честим нестанцима струје у селима у околини Бајине Баште као и због чега Одељење за електроенергетску инспекцију није изашло на терен али до закључења овог издања нашег листа нисмо добили одговоре на постављена питања.

ЕДБ Србије: После непогоде у децембру, само једно искључење

– У Погону Бајина Башта се интензивно ради на реконструкцијама постојећих електроенергетских објеката па је тако само у претходне три године на бетонске стубове премонтирано више од 54 километра мреже ниског напона и подигнуто више од 1.100 стубова – наводи се у одговору Сектора за односе са јавношћу Електродистрибуције Србије на питања Данаса о стању електродистрибутивне мреже у селима у околини Бајине Баште.

У одговору пише да су у претходној години на територији Месне заједнице Дуб урађене реконструкције две мреже ниског напона и то у засеоку Вукомановићи у дужини од 1,4 километра, а урађени су и армирано бетонски стубови уместо дрвених и самоносиви кабловски сноп, као и у засеоку Матићи где је подигнуто 88 армирано бетонских стубова. У засеоку Пејићи, током 2020. године урађена је реконструкција мреже ниског напона дужине 2,8 километара, урађени су армирано бетонски стубови уместо дрвених и самоносиви кабловски сноп. Исто тако, урађена је модернизација трафостанице ТЦ 35/10кВ Злодол, чиме ће се постићи већа поузданост напајања.

– У току ове године биће уграђен самоносиви кабловски сноп дужине око 4,5 километара и завршени електромонтажни радови на територији Месне заједнице Дуб. У овој години планирана је реконструкција и мреже ниског напона за засеок Бурмази у дужини од више од седам километара чиме ће више од 75 одсто мрежа ниског напона на тој територији бити на бетонским стубовима.У току је и израда инвестиционо техничке документације за реконструкцију далековода 10кВ Пипица, са кога се напаја и део конзума МЗ Дуб, чиме ће се поправити напонске прилике код купаца и обезбедити већа поузданост напајања струјом – кажу у Електродистрибуцији Србије.

Надлежни у том предузећу истичу да је у току прошле године на далеководима у том крају било девет планских искључења због раскреса растиња и планираних радова, док су прекиди у напајању услед кварова били најчешће проузроковани падом растиња ван зоне коридора на трасу далековода, укључујући и кварове у току децембра. Тада је услед обилних снежних падавина, кажу у Електродистрибуцији Србије, дошло до нешто дужег прекида у напајању купаца на том конзуму.

После непогода из децембра прошле године десио се само један прекид у напајању. Током прошле и почетком ове године урађен је раскрес растиња у траси далековода 35кВ Злодол, 10 кВ Костојевићи и 10 кВ Пипица, у укупној дужини од 21 километар, а у овој години планиран је раскрес од око 6,5 километара – истичу у Електродистрибуцији Србије.

Сличне вести

Ускоро субвенције за енергетску санацију објеката

Обавезна пријава улова

Чаршијске

Проглашена изборна листа коалиције НАДА

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више