Екологија Јавне установе Најновије вести Општина Привреда

Бајина Башта не одустаје од постројења на биомасу

Пројекат преласка грејања на биомасу у општини Бајина Башта започет је 2014. године након сусрета тадашњег директора ББ терма Велимира Радовановића и Рајнера Шелхаса представника Немачке фирме ГИЗ у Министарству енергетике. ГИЗ је Немачка организација за међународну сарадњу надлежна за спровођење консултантских пројеката. Ова немачка фирма тада је урадила студију о потенцијалу државних и приватних шума у дрвној сечци, прибављању овог енергента орезивањем поред путних правацa и водотокова као и пркупљању дрвета из језера Перућац.

– Ми смо 2016. године имали две варијанте истог пројекта. Један је подразумевао да котао на биомасу буде инсталиран у школској топлани а други да постројење од 9,4 мегавата буде код Ватрогасног дома. Општина је донела одлуку 2016. године о задуживању за овај пројекат код Немачке развојне банке у висини од 250 милиона динара. Међутим Канцеларија за управљање јавним улагањима у том моменту је имала сличан програм везан за изградњу постројења на биомасу. Средства из Канцеларије су била бесповратна – наводи за Дрина Инфо Велимир Радовановић, извршни директор ББ Трема.

Канцеларија за управљање јавним улагањима определила је финансијска средства за изградњу постројења на биомасу са којих би се грејале само јавне установе попут основних и средњих школа, вртића, спортских хала. Општина Бајина Башта поднела је пројекат који је одобрен од стране Канцеларије али за постројење од 6 мегавата. Тај пројекат предвиђа реконструкцију школске топлане, израду 5 подстаница у школама, вртићу и спортској хали као и изградњу примарног дела топловода који би повезао Основну школу „Рајак Павићевић“ са овом топланом али и обе топлане у граду.

– Одобрењем и прихватањем овог пројекта ми би обезбедили грејање на дрвну сечку свих поменутих јавних установа и вишак енергије би могли слати ка осталим конзументима. Пројекат је прихваћен 2019. године од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима и општина Бајина Башта тада је добила уверавања да ће бити одобрена средства у висини од 4 милиона евра. Расписан је тендер, пријавила су се три озбиљна конзорцијума фирми из Србије и понуде су отворене 6. априла 2020. године. Међутим, Општина Бајина Башта је већ 7. априла добила допис да се све обуставља због тада ванредне ситуације и пандемије. – истиче Радовановић

Немачка развојна банка понудила је повољан кредит са повољном каматом, грејс периодом од две до три године и отплатом кредита до 10 година. По речима Радовановића општински буџет би могао да поднесе овакву врсту задуживања али би скупштина морала донети нову одлуку.

-Ми нисмо и нећемо одустати од овог пројекта. ББ Терм и ја лично 6 година радимо на овом пројекту и уложили смо много труда да обезбедимо средства, што смо донекле и били успели али за сада је све само одложено. Имамо велики потенцијал у биомаси и за наш град би то много значило и са еколошког и економског аспекта. – закључио је Велимир Радовановић.

Сличне вести

Одржан ликовни симпозијум „Тара 2021“

Чаршијске

Сталан посао за деветоро запослених у вртићу

Конкурс за обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више