Друштво Златиборски округ Најновије вести Привреда

Потписан споразум о реализацији пројекта изградње тунела Кадињача

Председник Србије Александар Вучић састао са представницима кинеске грађевинске компаније Power Construction Corporation of China Limited, а после састанка потписани су значајни уговори и споразуми о реализацији великих инфраструктурних радова. За грађане Подриња и западне Србије свакако је најважније потписивање споразума везаних за изградњу тунела Кадињача и обилазнице око Ужица.

После састанка, потписан је Оквирни споразум о реализацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Kадињача. Споразум су потписали представници Владе Србије, Јавног предузећа „Путеви Србије“ и компаније Power Construction Corporation of China Limited.

– Тунел испод превоја Kадињаче јесте од пресудног значаја за западну Србију, јер овај тунел у правцу од 6,8 километара, скратиће пут на пола сата, без сепертина. Са Таром, и тим делом Подриња, биће спојено и Бајина Башта имаће најлакши контакт са Ужицeм – рекао је председник Вучић.

Потписивању споразума данас присуствовала је и председница општине Бајина Башта Весна Ђурић која је за Дрина Инфо изјавила да је данашњи дан од од историјског значаја за грађане општине Бајина Башта.

Тунел кроз Kадињачу није више деценијски сан, већ реалност и будућност. Хвала председнику Републике Србије и Влади Републике Србије што су препознали проблем грађана овог дела западне Србије и омогућили услове за бољи привредни и туристички развој општине Бајина Башта. – навела је Ђурић

Говорећи о Ужицу председник Вучић рекао је да као једно од најзагађенијих места, то више неће бити, јер ће саобраћај бити измештен, као и у Пожези, али и Горњем Милановцу.

“Када рецимо идете на Поникве и Кадињачу морате да прођете кроз сами центар и потребно вам је 15 минута да напустите центар Ужица. Сада не, сада се иде обилазницом ка Белој Земљи и код Сурдука се скреће десно, то је сада нова обилазница и излази се на пут за Кадињачу односно за Бајину Башту. Тиме измештамо возила из центра Ужица, избегавамо саобраћајни хаос у центру, тиме Ужице које је једно од најзагађенијих места неће више бити на том нивоу загађено. Бринемо о томе какав ће ваздух људи да дишу, али и омогућавамо бржи проток за те људе који учествују у саобраћају и неупоредиво лакши долазак до Бајине Баште и излазак из самог Ужица. У првој половини 2024. године биће завршена обилазница око Ужица а до 2025. године биће завршен тунел испод Кадињаче. У Ужицу је готова експропријација и брзо крећу радови. После остаје да се ураде централне улице да их дотерамо и средимо, нема више великих камиона, нереда, саобраћајног хаоса, гужви”. Због свега тога, ово је велики дан за људе који живе у Ужицу и Бајиној Башти”, закључио је председник Вучић.

Kако је додао Горњи Милановац ће бити готов 2023. године, а 2025. године биће готов тунел испод Kадињаче, на шта се чекало 80 година. Сада знамо када ће бити завршено. У Ужицу почињу радови, Пожега ће да се убрза, у Милановцу је већ све завршено – наводи председник.

– Kао водећи светски извођач радова, искористићемо све могућности и искуства у реализацији пројеката, како би убрзали гражевинске радове, како би све било завршено квалитетно и ефикасно. Уверени смо да ћемо уз подршку Владе Србије све завршити на време – рекао је потпредседник кинеске компаније Јанг Фан.

Сличне вести

КВИЗ ЗНАЊА: Ново у Бајиној Башти – летња квиз лига

Чаршијске

Ранко Милановић добитник Туристичког цвета, најпрестижније награде у српском туризму

Чаршијске

У суботу Трибалион на Тари

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више