Друштво Чаршијске приче

Нешколоване оморике

Градски трг у Бајиној Башти гради се три године и још није завршен. Поређења ради, хидроелектрана на Дрини, недалеко од ове вароши, грађена је пет година, од 1961. до 1966. Вода из хидроцентрале је потекла, а из две бајинобаштанске фонтане – ни кап. Толико о амбијенту овог „Скадра на Дрини”.

Извођач радова крајем године је покупио свој мобилијар не завршивши посао. Остао је само мобилни тоалет, који буди наду да ће се радници вратити. Истини за вољу, никад их није било више него што има прстију на једној руци.

Још нешто квари утисак на незавршеном тргу. Бетон је окупирао простор. Четинарска стабла која су висином премашивала кровове околних зграда окончала су живот уз звук моторних тестера. Преживела је само једна Панчићева оморика, која пркоси снегу и бетону који су је оковали. Остале посестриме јеле и смрче, било их је шест, нису наставиле да праве хлад суграђанима. Нико од Бајинобаштана није се успротивио сечи, охрабрени јавним изјавама пројектаната да ће их заменити новим, „школованим дрвећем” из расадника. Посађене су школоване саднице липе и неколико стабала платана, који ће преживела два платана достићи тек за 50 година, уколико не „прескоче неки разред”.

Зар није било упутније заменити посечене борове, јеле и смрче оморикама са Таре? Тај симбол Таре не сме бити усамљен изузетак ове вароши, већ правило. Можда су Панчићеве оморике нешколоване, јер расту у дивљини, али су драгоцени пријатељи природе. Пронашао их је Јосиф Панчић, најшколованији научник свога доба у Србији и први председник Српске краљевске академије. Очигледно следећи Београд, локална власт у Бајиној Башти посегла је за фонтанама и школованим дрвећем. Кад је већ тако, и сада би могли да следе престоницу, у којој је недавно у Булевару уметности у Новом Београду, у дужини од два километра, посађено, ни мање ни више, 500 садница Панчићеве оморике. Где су школоване, аутору овог текста није познато. Пролеће ће показати да ли ће бити понављача.

Дотле, нека запослени у Националном парку „Тара” испред своје управне зграде на тргу у Бајиној Башти засаде бар једну Панчићеву оморику и спасу душу вароши подно Таре у загрљају Дрине.

Драган Р. Пантелић,
пензионер, Бајина Башта

Сличне вести

Потписан споразум о реализацији пројекта изградње тунела Кадињача

Чаршијске

КВИЗ ЗНАЊА: Ново у Бајиној Башти – летња квиз лига

Чаршијске

Упис у војне школе до 31. марта

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више