Најновије вести Привреда

За други циклус програма „Моја прва плата“ 2,2 милијарде динара

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је данас приватне компаније и послодавце у Србији да се пријаве за други циклус програма „Моја прва плата“, за који је Влада издвојила 2,2 милијарде динара.

Брнабић је у Ариљу, где је присуствовала промоцији другог циклуса програма „Моја прва плата” у породичној компанији ”Богутово“, која је у првом циклусу тог програма ангажовала деветоро младих, објаснила да је циљ програма да 10.000 младих са средњим и високим образовањем стекне прво радно искуство.

Свака успешна земља заснива се на оваквим породичним компанијама. Радили су, борили се и прошли кроз тешка времена, а данас имају 128 запослених, навела је она и исказала захвалност власницима компаније што учествују у програму „Моја прва плата“.

Премијерка је истакла да је суштина програма, у који је у првом циклусу уложено 1,6 милијарди динара, да се младима омогући да стекну своје прво радно искуство, а привреди помогне да нађе нове кадрове, снагу и енергију.

Према њеним речима, идеја је била да у изузетно тешкој прошлој години, када смо се борили против коронавируса и када је привреда много трпела, помогнемо привреди и пребродимо кризу тако да, док се у свим земљама незапосленост повећава, у Србији нето запосленост расте.

Брнабић је најавила да ће у другом циклусу програма, месечна надокнада коју даје држава за младе са завршеном средњом школом бити 22.000 динара, а за оне са факултетом 26.000 динара.

Постоји простор да компаније у којима стичу искуство повећају месечну накнаду, али то није најважније, већ то да стичу искуство и да остану на тим пословима, подвукла је она.

Премијерка је подсетила на то да је у првом циклусу програма учествовало 8.453 младих, од чега су 60 одсто девојке, који су стицали радно искуство у 5.177 приватних компанија.

Надам се да ће други циклус бити још успешнији, јер анкете показују велико задовољство младих, а више од 90 одсто би препоручило овај програм вршњацима, док приближно 85 одсто компанија жели да их задржи на послу, навела је Брнабић.

Позив приватним компанијама и привредницима да се пријаве за други циклус прогама отворен је 20. августа и траје до 20. септембра, док ће млади моћи да се пријаве од 1. до 31.октобра.

У Ариљу је у првом циклусу програма радно ангажовано 35 младих, а у целом Златиборском округу укупно 322 младих.

Сличне вести

Мање оболелих од короне

Др Лидија Шарац в.д. директора Дома здравља

СПС предала листу за локалне изборе

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више