Друштво Најновије вести Празна прича Чаршијске приче

ПРАЗНА ПРИЧА: Зашто привредници у Бајиној Башти нису испунили обећање о нерадној недељи?

О забрани рада недељом за трговце у Србији се расправљало и раније, али без успеха и без назнака да би то у скоријој будућности могло да постане реалност.

Иницијатива привредника Бајине Баште да се недеља на територији те општине предвиди као нерадан дан изазвала је пажњу јавности. Та иницијатива се десила 2020. године.

Тада  је одржана и усмена јавна расправа о изменама Одлуке о радном времену на територији Бајине Баште, а која је предвиђала да трговине не раде недељом, осим у туристичкој сезони у месецима јун, јул и августу.

У иницијативи коју су привредници Бајине Баште поднели наведени су сви разлози који иду у прилог усвајању овакве одлуке. Између осталог стоји да се током ванредног стања дошло до закључка да је апсолутно могуће задовољити све потребе грађана у условима редукованог радног времена и да су дискретни хероји у тешким временима били радници продавци и запослени у малопродајним објектима. Они су навели и да су њихови запослени нечији маме, тате, сестре које у оваквим условима привређивања неко много мање виђа.

Јавној расправи присуствовао је велики број привредника, као и заинтересовани грађани. Сви присутни су једногласни били да треба усвојити предложене измене којима би недеља била нерадна. Поред тога сви пекари са територије општине Бајина Башта су се сложили да и пекаре уђу у предлог и да ни оне не раде недељом, пише Дрина инфо.

Током јавне расправе Мирко Радивојевић је образложио предлог привредника из Бајине Баште и навео да је потребно да се донесе општинска одлука да не би нико недељом радио и да је 98 одсто привредника за ово решење. Он је навео и да је ово први случај да су привредници иницијатори да недеља буде нерадна што је углавном на другим местима као иницијатива долазило од синдиката и радника.

На јавној расправи у Бајиној Башти чуле су се и речи запослених у трговинама који су између осталог навели и да је недеља поред одомора дан и када могу да присуствују литургијама и испуне и своје духовне потребе.

Председница те општине саопштила је на јавној расправи да ће се предлог одлуке о том питању наћи пред одборницима на првој наредној седници Скупштине општине која се очекује почетком новембра 2021. године.

Ево, сада је почетак 2022. године, а од наведене иницијативе нема ништа. Да ли су се привредници из Бајине Баште предомислили или пак, одборници Скупштине општине нису нашли времена да донесу одлуку? Једини који испаштају су радници који и даље раде недељом и њихове породице које не могу недељу да проведу са најмилијима.

ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ…

Сличне вести

12 ирационалних веровања као узрок анксиозности и депресије

Чаршијске

Србија, БиХ и Црна Гора – рекама плове депоније

РУПА ДАНА: Рупа уместо „Колоније“

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више