Друштво Здравље Ковид-19 Најновије вести

Како до дигиталног зеленог сертификата?

Потврда о извршеној вакцинацији против COVID-19, резултатима тестирања на заразну болест SARS-CoV-2 и опоравку од болести COVID-19.

Шта је Дигитални зелени сертификат?

Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против COVID-19, да ли имате резултате тестирања на заразну болест SARS-CoV-2 или сте се опоравили од болести COVID-19.

Која је разлика између Дигиталног зеленог сертификата и обичне потврде?

Дигитални зелени сертификат представља потврду која је електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

Које све податке приказује Дигитални зелени сертификат?

Дигитални зелени сертификат, поред личних података (име, презиме, ЈМБГ, пол, број пасоша), садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве, друге и треће дозе.

Сертификат садржи и резултате следећих тестова:

  • PCR тест (SARS-CoV-2 RT real-time PCR),
  • Антигенски тест (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test),
  • Серолошки (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test).

Као и податак да ли је лице прележало заразну болест COVID-19, који представља позитиван PCR или антигенски резултат урађен у референтној држаној лабораторији у последњих 7 месеци.

Како да добијем Дигитални зелени сертификат?

Да бисте добили Дигитални зелени сертификат, потребно је да будете регистрован и пријављен корисник Портала еУправа. Након што се пријавите, показаће Вам се зелено дугме Покрени услугу. Потребно је да кликнете тастер Покрени услугу, проверите Ваше податке, потврдите имејл адресу и за пар минута послаћемо Вам сертификат на имејл који сте навели.

Уколико немате регистрован налог на Порталу еУправа, упутство је доступно ОВДЕ.

Упутство како да се пријавите корисничким именом и лозинком доступно је ОВДЕ.

Очитавањем QR кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси:

1. Зелени статус – за лица која имају негативан PCR резултат у последња 72 сата или негативан антигенски тест у последњих 48 сати или позитиван тест на антитела (IgG) у последњих 90 дана, или другу, односно трећу дозу вакцине у последњих 7 месеци или податак о прележаној болести у последњих 7 месеци.

2. Црвени статус – за лица која имају позитиван PCR или антигенски резултат у последњих 14 дана (без обзира на то да ли су имунизовани или имају податак о прележаној болести), такође и за лица којима је прошло више од 7 месеци од примања друге дозе вакцине или више од 7 месеци од прележане болести.

Уколико нисте у могућности да преузмете Дигитални зелени сертификат електронским путем, можете га затражити на шалтерима пошта широм Србије. Списак пошта које издају дигитални електронски сертификат.

ВАЖНО: Резултати тестова се приказују искључиво уколико су урађени у референтним државним лабораторијама.

Да ли је потребно нешто да платим?

Дигитални зелени сертификат је бесплатан.

Можете га одштампати или га имати на телефону у форми електронског или мобилног документа.

Да ли могу да за друго лице добијем сертификат?

Сваки регистрован корисник Портала еУправа искључиво за себе може да добије Дигитални зелени сертификат.

Уколико неко од чланова Ваше породице жели да добије Дигитални зелени сертификат, неопходно је да се самостално региструје на Порталу еУправа и покрене ову услугу.

Сва евентуална питања у вези са овом услугом можете поставити позивањем корисничког сервиса еУправе, на број 011 30 50 570, сваког радног дана од 8 до 16 часова. Позиви ка овом броју се тарифирају као позиви ка фиксном броју у Београду.

ПОСЕТИТЕ САЈТ Е-УПРАВЕ

Сличне вести

На Дрини бусија

НС и ДС заједно на изборе у Бајиној Башти

КОЛУМНА: Минут до дванаест

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више