Екологија Најновије вести Општина Привреда

Бајина Башта у ЕУ пројекту „Општине са нула отпада“

Јуче је у Општини Бајина Башта одржан први радни састанак у оквиру реализације ЕУ пројекта „Општине са нула отпада“ у којем учествује и ова подринска општина и ЈКП „12. Септембар“.

Састанку који је водила председница општине Весна Ђурић и помоћник председника Миленко Ордагић присуствовали су директор ЈКП „12. Септембар“ Дејан Филиповић, Шеф сектора за развој и инвестиције овог предузећа Иван Марковић, инспектор за заштиту животне средине општине Бајина Башта Драгана Ивановић и Игор Јездимировић председник организације „Environment Engineering Group“ из Новог Сада и испред организације „Ценер 21“ из Сарајева.

Циљ састанка је био детаљно дефинисање свих активности на пројекту „Општине са нула отпада“ „Zero waste municipalities“ на подручју прекограничног програма Србије и Босне и Херцеговине. Пројекат ће повећати јавну свест становништва у Србији и БиХ и допринети побољшању друштвено-економског развоја у прекограничном подручју кроз спровођење циљаних и конкретних акција за унапређење система управљања отпадом.

Кроз пројекат ће бити конципиран програм циркуларне економије у шест општина: Бајина Башта, Владимирци, Крупањ у Србији и Центар Сарајево, Илијаш и Високо у БиХ. У пројекат ће бити укључене школе, вртићи, комунална предузећа и локалне заједнице.

Активности пројекта ће се реализовати кроз: израду акционих планова, израду инсвестиционо-техничке документације за концепт „Нула отпада“, интерактивне ГИС мапе дивљих депонија, тренинг програме за представнике комуналних предузећа и МЗ, заједничку студијску посету Марибору (СЛО), набавку и инсталацију опреме за побољшање услуга управљања отпадом и повећање рециклирања од контејера за суви отпад, компостера за мокри отпад за грађане, чишћење одабране дивље депоније, увођење ваннаставног програма у средњу школу и набавка шредера и ињектора за рециклажу за средњу школу.

Пројекат је укупне вредности 413.608,44 евра за свих шест општина,а учешће је 15 % а реализује се 24. месеца.

Сличне вести

Европска недеља превенције рака грлића материце

Чаршијске

Како бес и стрес утичу на наш мозак и тело?! ИНФОГРАФИК

Чаршијске

Теренске амбуланте поново раде

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више