Избори 2022 Најновије вести Политика

Заборављено обећање СНС: Бајина Башта три године чека тунел испод Кадињаче

Да је испуњено обећање од пре три године, које је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић дала Бајнобаштанима, данас би они до Ужица можда већ ишли тунелом испод Кадињече. Грађани Бајине Баште, где се поред парламентарних 3.априла одржавају и локални избори, били би задовољни да се бар заврше радови на реконструкцији трга, који уместо рока од шест месеци улазе у четврту грађевинску сезону.

Тунел се и даље обећава, али се у реализацији није одмакло ни корак. Ништа није било ни од обећаног прилазног пута, базена, канализационе, али ни путне инфраструктуре.

Када је пре три године посетила Бајину Башту, потпредседница Владе и тада министарка грађевинарства Зорана Михајловић, још једном је Бајнобаштанима испричала причу о тунелу испод Кадињаче, коју од разних политичара слушају годинама. Њена верзија приче тада је гласила овако:

„Идејни пројекат ће ускоро бити не ревизионој комисији, све што је од документације потребно мора бити завршено до краја 2019.године. Радићемо на проналажењу начина финансирања овог тунела, говоримо о 50 милиона евра. По нашим пројекцијема, очекујемо да се 2020. године крене у изградњу тунела испод Кадињаче. Договорили смо се да пут којим се улази у Бајину Башту мора да се реконструише и среди “, рекла је пре три године у Бајиној Башти Михајловић.

Уместо три километра – 500 метара

Пут којим се улази у Бајину Башту, уместо три километра реконструисано је око 500 метара. Рок о изградњи тунела је, августа прошле године, померио председник Александар Вучић.

„Педесет минута одвратог пута између Бајине Баште и Ужица, због чега људи у Ужице не иду често, нити из Ужица и других места долазе у Бајину Башту решићемо тунелом испод Кадињаче. То ће уместо 50-55 минута трајати 25 минута за само две године“, обећао је касније Вучић.

Причало се претходних година и о реконструкцији тог магистралног пута Ужице- Бајина Башта, како је са пуним правом рекао председник -одвратног . Ништа се ни по том питању није предузело, а возачи који њиме крену ка Ужицу, уз и низ Кадињачу, морају бити довољно вешти да би сачували све точкове на возилу.

Бајнобаштани више и не размишљају о тунелу, наслушали се прича разних власти, па више ником не верују. Према нашим сазнањима, на територији Бајине Баште није донето ни једно решење о експропијацији земљишта, што јасно потврђује да почетак копања није ни на видику.

Трг раскопан још од 2019.

За почетак би Бајнобаштани били задовољни да се коначно заврши реконструкција градског трга, која траје скоро три године а обећани рок био је шест месеци.

„Радови су почели у септембру 2019. а обећано је и да ће бити реконструисана главна улица која се надовезује на трг. Сада је кренула четврта грађевинска сезона, а радови и даље трају. За две године је издрађена Ајфелова кула у Паризу, хидроцентрала у Перућцу, а крај радова на нашем малом тргу се ни не назире“, каже за Нова Урош Ђокић, носилац листе коалиције „Уједињени за победу“ на локалном нивоу и посланички кандидат ове коалиције.

Нови изглед трга, који је за многе Бајнобаштане лепше изгледао раније, има знатно мање зелене површине, а посечена су и бројна здрава вишедеценијска стабла. Део радова који је већ завршен, спреман је за нову реконструкцију. Бетонски ивичњаци се већ распадају.

Радове прати још један парадокс јер ће локална самоуправа због кашњења платити и пенале извођачу уместо обрнуто.

„У буџету Бајине Баште за ову годину, издвоје на су средства којима ће општина платити пенале фирми “Бауwесен” из Лазаревца, зато што их општина није на време увела у посао. Према нашим сазнањима, у потписаном уговору не постоји клаузула која би потенцирала одговорност извођача за пробијање рокова“, додаје Ђокић.

Инвеститор одустао од базена

Бајнобаштанима је у претходној кампањи обећан и градски базен на такозвој „задружној ливади“. У питању је било јавно приватно партнерство општине и једне успешне, озбиљне локалне фирме. Због неодговорности бајнобаштанке влсти, приватни партнер је одустао.

Бајнобаштанима је обећана и потпуна реконструкција базена на Рачи, градске плаже. То је горућа тема већ више од деценије а ни једно обећање није реализовано.

Сваке године се потроши велики новац за чишћење тог базена, где се сакупља смеће које донесе речица Рача. Ништа није било ни од реконструкције водоводне и канализационе мреже која се годинама, а поготово пред изборе, обећава Бајнобаштанима. На списку предизборних обећања поново је и пут од Митровца до Мокре Горе, путна и канализацина инфраструктура на Тари.

Сличне вести

На Дрини бусија

Вучић убацио Ђоковића у свој предизборни спот

Чаршијске

Божидар Марковић првак Балкана

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више