Екологија Најновије вести Општина

За заштиту животне средине 6.200.000 динара

Из општинског буџета ове године ће бити издвојено више новца за заштиту животне средине, каже председница Привременог органа општине Бајина Башта Весна Ђурић.

Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине усвојен је на седници Привременог органа, а одлуком о буџету за 2022. годину планирана су средства у износу од 6.200.000 динара.

Према речима Ђурићеве, највише новца биће издвојено за израду елабората, праћење квалитета ваздуха и земљишта, едукацију деце предшколског и школског узраста, обележавање значајних датума из ове области и набавку полиетиленских кеса.

За израду елабората о одређивању зона санитарне заштите извора водоснабдевања за водоводни систем Бајина Башта опредељено је 700.000 динара.

За програм праћења квалитета ваздуха за ову годину планирано је 1.200.000 динара, што је за 600.000 више у односу на претходну годину.

Последње мерење квалитета ваздуха у Бајиној Башти вршено је 2018. године, сазнајемо од инспектора заштите животне средине Драгане Јовановић. Од тада до данас грађани су ускраћени за информацију какав ваздух удишу. Такође, треба напоменути да се ни на једној бензинској станици не раде испитивања квалитета ваздуха.

За сузбијање амброзије предвиђено је 300.000 динара, а циљ је систематско уклањање инвазивне врсте ради заштите здравља становника.

За програм праћења квалитета земљишта чији је циљ успостављање сталне контроле квалитета земљишта, ове године средства су увећана за 600.000 динара, па ће тако за ове намене бити издвојено 1.200.000 динара.

Цена програма праћења нивоа буке у животној средини је 600.000 динара.

За едукацију деце предшколског и школског узраста чији је циљ стицање знања о основним еколошким питањима, за ову годину биће издвојено 1.000.000 динара, што је за 750.000 више у односу на 2021. годину.

За набавку полиетиленских кеса за прихват селектованог сувог комуналног отпада у циљу примарне селекције отпада обезбеђено је 1.200.000 динара, што је за 350.000 више него годину дана раније.

У Буџетском фонду за заштиту животне средине општине Бајина Башта за друге активности није предвиђен новац.

Сличне вести

Смањен одзив добровољних давалаца

Оштрије мере у борби против COVID-19 од 17. јула

Чаршијске

Да ли ико чисти Национални парк на Тари?

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више