Избори 2022 Политика

Вучић десет година бежи од ТВ дуела, али хушка Ђуку на Ђиласа

Кандидат за посланика из редова Српске напредне странке Владимир Ђукановић већ неко време позива председника Странке слободе и правде, Драгана Ђиласа на телевизијски дуел. Како каже, он нема проблем што његов конкурент није добро котиран на опозиционој листи и спреман је да с њим сучели ставове на било којој телевизији. С друге стране саговорници нашег портала из СНС наводе да овакав позив Ђукановића не би био могућ без одобрења лидера партије Александра Вучића, који је уједно и шеф кампање.

С почетком кампање и правила о медијским наступима су се променила, бар кад је реч о људима из СНС. Према информацијама Нова.рс, јавни наступи чланова странке, а који се тичу кампање или избора, строго се контролишу и они претходно морају да добију одобрење од шефа странке. Тако ни Ђукановић није могао да позове Ђиласа на ТВ дуел без претходног одобрења Вучића, човека који већ 10 година није имао дуел са представником неке опозиционе партије.

„Позивам Драгана Ђиласа да скупи храброст и да прихвати позив за телевизијски дуел као колега кандидат за народног посланика. Нема смисла да се крије иза луткарског позоришта које је истакао као своје кандидате“, написао је Ђукановић.

Деценија бежања „најхрабријег човека“

Од кад је преузео власт 2012. године, председник Србије Александар Вучић није имао ниједан телевизијски дуел са својим политичким опонентима. Последње сучељавање пред телевизијским камерама, Вучић је имао сад већ давне 2012. године, кад је наспрам њега био његов највећи политички противник и тадашњи градоначелник Београда Драган Ђилас. Уз њих двојицу, гост емисије „Одлука“ ауторке Сузане Трнинић био је и тадашњи коалициони партнер Демократа у престоници, лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

Снимак ове емисије сведочи о последњем телевизијском дуелу у којем је учествовао актуелни шеф српске државе. Претходно је као опозиционар, што у Српској напредној странци, што као члан Шешељевих радикала, активно и радо учествовао у телевизијским дебатама. Штавише, дуго је сматран за специјалисту за телевизијске дуеле и за особу која не бежи од тога да „почасти“ своје саговорнике са понеком „тешком речју“.

Седам година раније Вучић је, као кандидат Српске радикалне странке за градоначелника, имао још један телевизијски дуел са Драганом Ђиласом. Поред интересантне чињенице да је овај дуел одржан испред камера телевизије Пинк, оно што је додатно обележило овај сусрет јесте Вучићево обећање да ће, уколико не докаже судски да је Драган Ђилас лопов, напустити политику. Деценију и по касније, Вучић није доказао да је Ђилас лопов, али је наставио да се бави политиком.

И није само са Ђиласом Вучић улазио у телевизијске дуеле. Својевремено је, као генерални секретар СРС, ушао у вербални клинч са Зораном Остојићем, некадашњим функционером ЛДП-а, којем је поручио да „није ни до колена Војиславу Шешељу“.

Наспрам Вучића у студију су седели и некадашњи градоначелник Београда Горан Богдановић, Вук Драшковић, али и бивши тренер Патизана и некадашњи члан Демократске странке Саво Милошевић.

За разлику од раније праксе, председник Србије данас избегава дуеле са својим политичким неоистомишљеницима. У то се није упуштао ни као први потпредседник Владе Србије и премијер, иако је више пута обећавао да ће то учинити. Штавише, тврдио је да ће он сам победити петорицу опозиционара у телевизијском дуелу.

Тај сусрет са „петорицом“ није се никада десио.

Ђилас: Немогуће да је Вучић био у дуелу са мном

Коментаришући својевремено за Нова.рс то да је он био последњи који је имао телевизијски дуел са Вучићем, Ђилас је иронично навео да је немогуће да се до заиста десило.

“Немогуће да је Вучић био 2012. са мном на телевизији са националном фреквенцијом, јер је више пута рекао да је опозицији тада било онемогућено да кажу једну реч на телевизијама. Заиста се не сећам те емисије, као ниједне друге у којој сам био са Вучићем, изузев оне на телевизији Пинк (2005. године), кад је рекао да ће се повући из политике ако се не докаже да сам ја лопов. Наравно да је и то обећање било лаж”, рекао је он.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/E-Stock/Dušan Milenković/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Сличне вести

Дачић: У уторак се распушта Народна скупштина

Чаршијске

Како се уписујем или мењам податак у бирачком списку?

Здрава Србија предала листу за локалне изборе

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више