Екологија Јавне установе Најновије вести

Управљање отпадом

У оквиру пројекта ”Примарна селекција отпада” данас је у Комунално предузеће стигао још један камион смећар иначе, трећи по реду у оквиру овог пројекта. Пројекат у чију се реализацију кренуло још 2017. године, финансиран је из Европских фондова. Уговор су тада потписали Министарство заштите животне средине, Општина Бајина Башта и Европске комисије – Програм подршке развоја инфраструктуре.

Ово је реализација пројекта у оквиру друге фазе којом је такодје предвиђено да у општину Бајина Башта крајем априла и почетком маја месеца стигне 3.800 плавих канти за рециклабирни отпад, 52 жута контејнера за стакло и 40 контејнера за блокове такође за рециклабирни отпад. То значи да ће сваки грађанин Бајине Баште добити додатну канту за селекцију отпада.

”Кроз овај пројекат Бајина Башта се обавезала да учествује у свим припремним активностима. Да формира једницу за имплментацију пројекта у коју ће бити укључени представници Општине и Комуналног предузећа, да ради на дозволама и да изврши пријем и дистрибуцију целокупне опреме добијену у оквиру донације. Обеза Општине и Комуналног јесте, и да касније прати ток тог отпада, односно да се сав прикупљени отпад мора предати у Регионални центар Дубоко”, каже Драгана Јовановић члан тима за имплементацију пројекта.

Представници Министарства заштите животне средине такође су активно укључени у овај пројекат. Они такође учествују у медијској кампањи, а највећи део посла ће одрадити сами грађани у току примарне селекције отпада.

”Поред Европских пројеката имали смо и пројекте са Министарством за заштиту животне средине кроз које смо добили још контејнера које смо позиционирали у планинским подручјима где није уведена примарна селекција. Планирамо да и тамо, пре свега у туристички насељеним подручјима уведемо селекцију отпада. Циљ нам је да смањимо финансијски трошак предузећа, а и трошак грађана свакако, тако што ћемо што више селектовати отпад, смањити волумен укупног отпада који иде из Бајине Баште и наравно сав отпад који иде са територије Бајине Баште определити у регионални центар Дубоко који врши даљу селекцију”, наводи Иван Марковић вођа тима за имплементацију пројекта.

Сличне вести

Нове медаље за ПК Тара

„Мирослављево јеванђеље” сачувано у манастиру Рача

Скраћено радно време ковид амбуланте

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више