Култура Најновије вести

Објављен такмичарски програм 9. Башта Феста

Такмичарски програм 9. Башта Феста, који се одржава од 30. јуна до 3. јула у Бајиној Башти, објављен је након разматрања чак 700 пријављених филмова из свих крајева света. Селекторка Маја Шуша изабрала је 25 кратких играних филмова из 16 земаља, од чега пет домаћих, који чине узбудљив и разноврстан такмичарски програм.

У четири дана публика ће имати прилику да види филмове из: Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Аустрије, Француске, Кине, Канаде, Египта, Белгије, Чилеа, Русије, Либана, Португала, Пољске и Италије, а фестивалски тим је посебно поносан што је међу њима 13 редитељки и 10 филмова из региона. Филмови ће се такмичити за награде главног жирија: „Златна имагинација“ за најбољи филм, „Златна интерпретација” за најбољу мушку и женску улогу, као и две специјалне награде. Ту је и награда за најбољи филм Жирија младих, као и регионална награда за најбољу камеру „Златна визуализација“ у сарадњи са ренталом Cineplanet коју додељује појединачни струковни жири.

„Од веома успешних фестивалских хитова, награђених у Кану, па до студентских радова, избор филмова за Башта Фест никада није зависио од тога каква је њихова дотадашња фестивалска каријера. Важно је да публици у Бајиној Башти донесемо квалитетан, узбудљив програм, који отвара и преиспитује неке нове теме”, истакла је уметничка директорка и селекторка Маја Шуша, која је и један од оснивача фестивала.

“Млади аутори се углавном баве питањем одрастања, преиспитивањем себе у односу на свет, првим заљубљивањима, сексуалним искуствима и преиспитивањима, откривањем свог места под сунцем. Трудимо се да забавимо, испровоцирамо и засмејемо публику и чини ми се да она одлично реагује, посебно што из године у годину број људи који посети фестивал расте. Негујемо младе ауторе и желимо да скренемо пажњу на форму кратког филма, која има своја правила и један потпуно другачији оквир од онога што смо иначе навикли да гледамо. Додељујемо глумачке награде, што је реткост за кратки филм и стварно се трудимо да свим младим филмским ствараоцима дамо ветар у леђа“, додала је Маја Шуша.

За овогодишњу селекцију специфично је да је подељена у шест блокова који су именовани: Љубав на четири начина, Гранична подручја, Из прве, Тектонске промене, Ћути и трпи, Та жена.

Представљен је и плакат деветог Башта Феста чији слоган САМО ДОЂИ одговара на сва питања око организације и доласка на фестивал. “Програм је бесплатан, места нису нумерисана, природа је на старом месту и чека да на најлепши могући начин прославимо почетак лета. Спремите се за четири дана филмског, едукативног и музичког програма на отвореном!”, позивају организатори.

Ауторке плаката и анимације су Милица Милосављевић и Бојана Ристић.

Сличне вести

Дом здравља од данас у ковид систему

Чаршијске

Необуздано прелиставање по телефону = Избегавање суочавања са самим собом

Чаршијске

Ђаци од данас у клупама

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више