Друштво Јавне установе Најновије вести

НП Тара: Дивљање квадовима се наставља

Иако забрањена, возња квадовима у НП Тара је све учесталија. Током викенда у заштићеном парку природе примећено је дивљање и несавесно понашање возача квадова, кажу запослени у овом предузећу и наводе да се ово не догађа први пут.

У суботу 5. фебруара у периоду између око 13:00 часова возач АТВ возила је обишао рампу са знаком забране саобраћаја и делом пута затвореним за саобраћај, као и делом планинарске стазе и дошао до видиковца Бањска стена. Овакво понашање је неприхватљиво и није дозвољено у националном парку, јер поред нарушавања станишта биљних и животињских врста и уништавања мобилијара угрожава се безбедност посетилаца парка – саопштили су из Националног парка Тара.

Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, јасно су дефинисано појмови саобраћај, пут, јавни и земљани пут. У вези са тим запослени у парку позивају се на чланове правилника о унутрашњем реду, конкретно на члан 10. у коме се између осталог, наводи да није дозвољена вожња мотора по шумским путевима и стазама у НП Тара.

Такође из става 2. овог члана јавност и учесници у саобраћају обавештавају се на погодан начин, а деонице путева и места у Националном парку на којима није дозвољено кретање, заустављање или паркирање моторних возила видно се обележавају.

Забрањена је употреба возила на путевима супротно обавештењу и ознакама из става 2. овог члана.

О нелегалној возњи квадова кроз Национални парк сведоче фотографије постављене на друштвеним мрежама.

Апелујемо на све посетиоце Националног парка Тара да се одговорно понашају и скрећемо пажњу да ће ЈП НП Тара учинити све што је у његовој моћи да се спрече и санкционишу све недозвољене и неодрживе активности. Такође, позивамо све надлежне органе на сарадњу, разумевање и подршку у решавању оваквих и сличних прекршаја и проблема. Јавност ће у најкраћем периоду бити обавештена о категорији и статусу саобраћајница у Националном парку Тара – наводе из НП Тара.

Сличне вести

Да ли „забринутост“ значи „волети“!?

Чаршијске

Подршка ЕУ за реконструкцију дела главне улице

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА ПЕРУЋЦУ: Србољуб Чиплић из Смедерева први допливао до крста

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више