Блог - Др Марко Јовашевић Најновије вести

Необуздано прелиставање по телефону = Избегавање суочавања са самим собом

Припадам генерацији која памти време када нису постојали паметни телефони. У то време важило је правило: „У 7 код апотеке!“ … Кога нема …. па нема га … врло вероватно да га је нешто омело или му је нешто важно искрсло да заврши код куће. Ретко ко је размишљао о неким судбински најгорим могућим ситуацијама као што данас важи неписано правило: „Ако се не јављаш на мобилни телефон, 99% су шансе да си мртав!“ Последњих десетак година, употреба мобилних телефона је толико присутна да једноставно не можемо да замислимо живот без њих.

Паметни телефони су уз нас и док се будимо и када једемо и када спавамо и када се опуштамо и када се бавимо спортом … Уз помоћ њих се повезујемо са другима као никада до сада, пратимо вести и информисани смо исто као никада до сада, учимо у покрету, имамо помоћ да пронађемо било коју тачку на планети … једноставно добили смо један мали портал од неколико инча који нам представља излазак у свет.

Мобилни телефон се по дефиницији сматра алатком или оруђем. Паметни телефони могу бити јако добри и јако корисни алати, али алати могу да се „искључе“, а како ствари стоје, телефони изгледа да не могу јер је ту увек пуњач као сламка спаса када је батерија на 1%. Чекић или оклагија нас пусте на миру када завршимо са прикуцавањем ексера или када направимо ручак, а телефон нас не пушта на миру ни када смо на wц шољи.

Зашто смо постали зависни?

Један од разлога лежи у томе што су телефони лако преносиви и јако прилагодљиво обликовани, а други разлог представља прецизно и до савршенства одрађен алгоритам апликација које користимо, а које прате све наше жеље, захтеве и укусе. Ово се још може назвати и завођење од стране мобилног телефона. Трећи и можда најбитнији разлог је тај што ситуације које нам се дешавају као и послови којима се неки људи баве, често умеју да буду тешки, мучни, незанимљиви, досадни или су превише одговорни. У тим тренутцима паметни телефон ступа на сцену као наш спасилац који нам нуди све супротно од онога што нам се дешава у реалном свету.

Можда тога и нисмо свесни, али паметни телефони се прилагођавају нама, нашим жељама и захтевима. Скоро па да нам читају мисли. Ако не верујете у то, пробајте да на неколико дана узмете и користите туђи телефон, вероватно ће завршити разбијен у неком јарку због тога што вас је изнервирао и због тога што је немоћан јер вас једноставно не познаје.

Да ли паметни телефони помажу напредак света, да ли помажу да свет постане боље, лепше и духовно богатије место на коме живимо овај живот? Неки ће свакако тврдити да је комуникација много боља преко друштвених мрежа него уживо, да је вежбање, учење … много занимљивије уз помоћ њих него без њихове употребе. Људи који то тврде олако мењају жељу за напретком и развојем зарад удобности и уживања у зони конфора. Као порнографија, тако и апликације на нашем телефону служе да нас одврате од тешкоћа које носи сурови, реални свет, од суочавања са проблемима као и суочавања са самим собом, нудећи нам краткотрајно ласкање и јефтино задовољство.

Оно што је моје мишљење када су паметни телефони у питању је то да нам дају нереалну слику о свету. Они представљају право уточиште када треба побећи из неких контраверзних и узнемирујућих тренутака у садашњости тако што нам пружају свет какав би желели да видимо у виртуелном времену.

Једна од јако популарних техника да се превазиђу проблеми, депресија, анксиозност … саветује што више занимације, што више хобија, креативности … Неко ће рећи да је насумично скроловање по паметном телефону такође одличан начин да се на тренутак побегне од проблема и од страхова, али шта се деси када се уморимо од прелиставања по Инстаграму, Фејсбуку и сличним апликацијама? Умор је још већи, а сви проблеми које смо имали су и даље ту, стоје непомично и чекају да се суочимо са њима. Да би се суочили са њима, претходно је потребно суочити се и са самим собом. Тако је мобилни телефон почео да представља једну врсту фатаморгане у сред пустиње која нам нуди поглед ка оази и лажном излазу из свих проблема који нас запљускују из дана у дан.

Шта је решење?!

Десет година након што се појавио први iPhone остала су нам само два избора. Или ћемо наставити да пливамо у дубоком мору виртуелне реалности или ћемо телефон користити као чекић. Закуцајмо ексер телефоном и одложимо га на страну!

За више информација о овом тексту и за савете можете се обратити директно путем маил-а: dr.spec.marko.jovasevic@gmail.com

Ко је др Марко Јовашевић?

Др Марко Јовашевић је лекар и специјалиста психотерапеут из Бајине Баште са вишегодишњим искуством.

Континуирано се едуковао на пољу интегративне психотерапије са посебним акцентом на системску породичну психотерапију при Европској асоцијацији системских писхотерапеута.

2020. године стиче знање из спортске психологије када је у питању рад са спортским тимовима групно и спортистима индивидуално при Универзитету ФК Барселона у Шпанији.

Активан је дописник дневног листа „Данас„, недељника „Недељник“ и колумне на порталу „Чаршијске„.

Психотерапија путем разговора са терапеутом може вам помоћи да разумете и решите стања нервозе, анксиозности, страха, одређене међуљудске конфликте, брачне и породичне проблеме, као и проблеме у везама. Путем формулара испод можете поставити питање др Марку Јовашевићу.

Сличне вести

Житељи села у околини Бајине Баште трећину године без струје због немара и застареле опреме

Чаршијске

Министарство заштите животне средине позива општине да доставе податке о дивљим депонијама

Чаршијске

СНС предала листу кандидата за одборнике

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више