Колумне Најновије вести Наташа Ростова и Пјер Безухов

КОЛУМНА: Само достојанствено

Знам, драги моји чаршијанери да смо вам супруга и ја у претходном тексту обећали да ћемо, ставку по ставку, са струком, да се хватамо у коштац са проблемима наведеним у претходној колумни. Али, пре него кренемо са тим, искочио је један горући проблем о коме бих вам данас говорио.

Наиме, кренула је кампања. Не могу да схватим да не постоји начин да, макар привидно, зарад заједничког циља пронађемо тај чувени заједнички језик. Подела унутар опозиције отишла је толико далеко, да чак и када се сам погледам у огледало нисам више сигуран „за кога радим.“

Као што на је свима познато, ово што ми на дневном нивоу бистримо, колоквијалним речником се назива политиком. Да бисмо уопште могли да разговарамо даље, за почетак, хајде да заједно дамо дефиницију наведеног појма. Шта је политика? Политика је скуп основних принципа и припадајућих смерница којима се усмеравају и лимитирају активности у циљу остваривања дугорочних циљева. Она се односи на постизање и примену позиција управно-организоване контроле над људском заједницом, посебно у контексту државе. (извор: портал Википедија)

Дакле, она није никакав породични скуп, а још мање свакодневница сваког просечног човека или жене. Наведени дугорочни циљеви свакако нису додатно оптерећивање „вимена државне краве“ зарад сопственог, али и породичног ухлебљења, а још мање се односи на успостављање контроле над животима просечних појединаца.

Дакле, драги моји страначки и нестраначки истомишљеници и неистомишљеници, леви и десни, зелени и плави, Јасни и гласни… једном речју, драга моја Опозицијо (обраћам вам се са пијететом и поштовањем јер и даље и поред свега верујем у вас), питам вас, зашто? Зашто упорно бирамо да се ваљамо у истом једноумном блату, када већ имамо прилику да ходамо дигнуте главе? Зашто дозвољавамо да се покварена и устаљена реторика и виду нечијих жена, деце, тетки, стрина, баба, деда… увуче у наш речник? Зашто зарад скупљања најгнуснијих и најјефтинијих политичких поена развлачимо чланове породице кандидата са широког дијапазона изборних листа?! Зашто дозвољавамо да нас, по принципу завади па владај, „они одоздо“ гледају са висине док се ваљамо у блату које нам меша неко трећи?

`Ајде, нека се јасно и гласно обрате својим чаршијанерима сви они који су некада били део власти, а на исту претендују поново, нека кажу какве су резултате тада постигли и ако их има, како планирају да исправе грешке које су раније правили? Хајде да сви заједно окренемо нови лист! Хајде да политици вратимо част и углед! Хајде да је бистримо „старогрчки“, философски, онако како су то радили највећи Срби; хајде да Јован Ристић, Милутин Гарашанин, Никола Пашић, Владан Ђорђевић, Слободан Јовановић, итд. буду поносни на своје потомке.

Они који су игре и сплетке смислили, они који су политику довели у фрижидере, тоалете, породице, фамилије, исте су довели до савршенства, а Персеј Медузу није поразио њеним очима, већ јој је само показао сопствени одраз.

Дакле, Опозицијо, само достојанствено!

Ваши Наташа Ростова и Пјер Безухов

Текст изнад не одражава ставове редакције и у потпуности је ауторско дело колумнисте под псеудонимом Наташа Ростова и Пјер Безухов.

Сличне вести

Преузимање картица „Покрет за децу три плус“

Како до дигиталног зеленог сертификата?

Чаршијске

Мокра Гора проглашена за једно од најбољих туристичких села на свету

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више