Друштво Најновије вести

Колико је поскупео огрев у Бајиној Башти?

Најаве да нас очекује неизвесна зима по питању снабдевања струјом и гасом, одразила се и на цене других енергената пре свега дрвета и пелета.

Чврсти огрев, зависно од врсте, већ је скупљи од 20 до 40 одсто у односу на прошлу годину. Тражња по стовариштима већ је почела да расте. Тренутна цена огревног дрвета по кубику је 7.500 динара, што је око 30 одсто више него прошле грејне сезоне.

Власник стоваришта ”Три М Јовановић” Илија Јовановић каже да је потражња доста већа него прошле године у ово време, а да је један од проблема недостатак сировине.

”Репроматеријал набављам у Националном парку Тара и у односу на прошлу годину цене се нису мењале. И даље је у парку метар дрва 40 евра, међутим, проблем је у недостатку репроматеријала, те тако не могу да испоштују добављача. Разлог томе је недовољно радне снаге на експлоатацији шуме, секача, рабаџија, тракториста, а и људи неће да раде јер су за тај посао мало плаћени. Људи старији који су радили на тим пословима су отишли у пензију, млађи не знају то да раде и то ће из године у годину бити велики проблем”, наводи Јовановић.

Цене на приватним стовариштима су скочиле и до 50 одсто, каже Јовановић и додаје да у току сезоне испоручи око 280 метара просторног дрвета, што је довољно за 20 домаћинстава, јер му капацитет стоваришта толико дозвољава.

”Процес испоруке једног шлепера траје 10 дана. Док истружем, искујем палете, утоварим, спакујем, то изискује време“, каже Јовановић и додаје да једна палета садржи 1,80 м просторног дрвета.

Сличне вести

Планирана искључења струје

Сталан посао за деветоро запослених у вртићу

Одржано такмичење ”Пажљивкова смотра”

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више