Друштво Најновије вести

Изложа домаће радиности

У организацији Удружења жена ”Тарске орхидеје” из Бајине Баште, јуче је у згради бившег Комитета отворена продајна изложба рукотворина, поводом 8. марта.

Садржајна, разноврсна и богата изложба домаће радиности организована је још данас и сутра.

”Изложбу смо замислили као наставак традиције новогодишњег Сајма који се у Култури организовао пре избијања епидемије короне, а ево данас смо овде у нашој радионици. Мислим да је корона допринела слабијој посети, али не жалимо се. Изложени су ручно рађени комади – шивени, везени, штрикани дакле, све оно што обухвата ручни рад”, каже Анкица Милошевић из Удружења и додаје да су цене веома приступачне.

Мозаик рукотворина, ситан вез, кукичање, плетење, ткање, народне ношње овог краја изложен је на увид свим посетиоцима.

Изложени су комади које су ручно урадиле чланице удружења али и аксесоари који се могу купити по приступачним ценама. Ово је прилика да се на једном месту нађе велики избор пригодних поклона за предстојећи празник.

Да би се иштрикао један џемпер потребно је 15 дана каже Анкица. Међутим, када је у питању ткање, материјал одређује време проведено за разбојем тако да може трајати од 15 дана до неколико седмица и купци су највише заинтересовани за ткане производе на разбоју.

Удружење које постоји девет година окупља десетак жена, три стално активне и спољне сараднике.

”Ја сам радила 35 година као фризер. Пре три године укључила сам се у удружење. моја Мајка је 40 година радила као вуновлачар редила вуну и ја сам њом такође и то ми је остало од ње. Кад сам дошла овде нисам ништа знала, међутим, овде сам научила да плетем и прво што сам урадила биле су чарапе, касније прслуке и ево сада и капе. Капе плетем од куповне вуне, а од домаће вуне само чарапе”, каже Смиља Живановић из Удружења ”Тарске орхидеје”.

Да би неко постао члан није услов да зна да плете, шије, или везе, потребна је воља, а све остало се научи кроз обуке које се организују преко пројеката локалне самоуправе, наглашавају у удружењу ”Тарске орхидеје”.

Сличне вести

Министарка привреде у посети Бајиној Башти

Чаршијске

Проглашена листа Савеза 90/Зелених Србије

Полиција и СПЦ организују добровољно давање крви

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више