Блог - Др Марко Јовашевић Најновије вести

Да ли „забринутост“ значи „волети“!?

За многе људе, брига је један од показатеља да ми водимо рачуна о некоме. Ако волите некога, онда треба и да будете забринути за њега. Ако сте забринути око неког проблема, ви тада бринете.

Тако „волети“ постаје повезано са „бити забринут за некога“. То је јако проблематична чињеница. Ако сте забринути, ви осећате страх! Страх је негативна емоција, која нема никаквих додирних тачака са „волети“ које представља чист и неисцрпан извор позитивних вибрација. Страх је као вирус који напада „волети“ и покушава да га спречи или макар да смањи излив позитивних емоција и љубави. То нас доводи до једног великог парадокса, јер онда када смо забринути за некога ми му уствари не чинимо добро!

Зашто је то тако?

Особа за коју сте забринути бива увучена у вашу енергију која је саткана од анксиозности. Осећај анксиозности је један од најнепријатнијих осећаја које људска врста може да осети. Без обзира колико волите неку особу, онда када сте забринути за њу, увлачите је у колотечину својих негативних мисли и осећања. Запитајте се да ли заиста желите да урадите то особи коју толико волите?!

Сваки пут када сте забринути за неку особу, та особа постаје ваш емоционални терет. Нико не може признати да му је јако леп осећај и да ужива у осећају забринутости. Из тог емоционалног оптерећења настаје замор и исцрпљеност. То повлачи да је свака особа коју волите уједно и ваш велики напор и терет и нешто што вам одузима енергију. Запитајте се и да ли та особа жели тако нешто да вам чини у животу?!

Ово представља један од темеља поремећених односа између родитеља и њихове деце. Ако је родитељ константно забринут за своје дете, то значи да је само постојање детета извор страха и анксиозности. Свесно или несвесно дете постаје „етикетирано“ као извор забринутости и страха. Овај осећај ствара незадовољство код родитеља, што се аутоматски преноси на дете. Тако можемо видети да забринутост никако не може бити повезано са емоцијом љубави, већ искључиво са емоцијом незадовољства.

Забринутост не помаже никоме. Ако неко кога волите пролази кроз неку врсту кризе, ваша забринутост и анксиозност око тога, учиниће вас само мање способним да тој особи помогнете. Када сте забринути за ту особу, ви се уствари дистанцирате од ње јер је природна реакција организма тежња ка сузбијању свог бола. Фокус уместо да буде на ономе кога волите, у том случају прелази на вас.

Ако забринутост покушамо да пројектујемо на неко глобално питање, добићемо сличну слику. Да ли је боље седети и бити забринут око глобалног загревања или урадити нешто конкретно и подстаћи на акцију да се тај проблем реши?!

На енергетском нивоу, осећај страха повлачи негативне емоције које су одговрне за привлачења негативне енергије у окружењу.

Када следећи пут будете били забринути за некога кога волите, застаните макар на 10 секунди и помислите да ли је тај осећај који тренутно осећате заиста онај прави и исконски осећај љубави?! Само обратите пажњу, немојте осуђивати себе! Као и код сваког проблема, свест о њему представља већ пола напора да се тај проблем реши.

За више информација о овом тексту и за савете можете се обратити директно путем маил-а: dr.spec.marko.jovasevic@gmail.com

Ко је др Марко Јовашевић?

Др Марко Јовашевић је лекар и специјалиста психотерапеут из Бајине Баште са вишегодишњим искуством.

Континуирано се едуковао на пољу интегративне психотерапије са посебним акцентом на системску породичну психотерапију при Европској асоцијацији системских писхотерапеута.

2020. године стиче знање из спортске психологије када је у питању рад са спортским тимовима групно и спортистима индивидуално при Универзитету ФК Барселона у Шпанији.

Активан је дописник дневног листа „Данас„, недељника „Недељник“ и колумне на порталу „Чаршијске„.

Психотерапија путем разговора са терапеутом може вам помоћи да разумете и решите стања нервозе, анксиозности, страха, одређене међуљудске конфликте, брачне и породичне проблеме, као и проблеме у везама. Путем формулара испод можете поставити питање др Марку Јовашевићу.

Сличне вести

Житељи села у околини Бајине Баште трећину године без струје због немара и застареле опреме

Чаршијске

Заменик премијера Русије у посети Чајетини

Чаршијске

Забрана за камионе преко Дебелог брда и Таре

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више