Избори 2022 Најновије вести Политика

Бивша председница општине доказује свој политички рејтинг, а грађани Бајине Баште трпе уцене напредњака

Грађани Бајине Баште ће, уместо 2024. године, због страначких калкулација напредњака, на локалне изборе морати 3. априла, када се одржавају парламентарни и председнички избори.

Превремени избори су расписани након што је Весна Ђурић (СНС), крајем 2021. године, поднела оставку на функцију председнице општине, коју је обављала од септембра 2020. године, после последњих локалних избора у том граду.

Њу је, и поред оставке, Влада Србије именова за председницу Привременог органа, који је преузео надлежност локалне скупштине. Уз то, она је и прва на одборничкој листи коалиције коју предводе напредњаци.

Ђурић и још неколико челника локалних самоуправа у Србији, такође, напредњаци, синхронизовано су недавно поднослили оставке, по одлуци врха СНС како би испословали ванредне локалне изборе у тим опшинама у истом дану, када се одржавају праламентарни и председнички избори.

Међутим, она за Данас тврди да је оставку поднела из других разлога – да би доказала свој политички рејтинг. Каже да је на „прошлим изборима била пета на листи и да је изабрана за председницу СО, а потом, стицајем околности, за председницу општине“.

„Сада“, каже, „поднела је оставку и прва је на листи да јој не би приговарали да је била пета и да је са тог места изабрана за председницу општине“.

„Оставку сам поднела ради личне сатисфакције и странка ме је подржала. Поново сам добила поверење странке и прва сам на листи и кандидаткиња сам за председницу општине“, објаснила је за Данас Ђурић и навела да на изборима очекује „више од 50 одсто гласова грађана Бајине Баште“.

Док се „принудна управница“ Бајине Баште труди да докаже лични и страначки рејтнг, представници опозиције описују предизбрну атмосферу и том граду као „неку врсту ишчекивања“.

„Они који традиционално гласају за СНС гаје наду да ће неко да им помогне, да ће неко да их ослободи страха“, оценио је за Данас Урош Ђокић (НС), адвокат, носилац одборничке листе и кандидат за посланика коалиције Уједињени за победу Бајине Баште.

Сличне оцене нуди и Славша Чанић, повереник ДС у том граду.

Он објашњава да су напредњаци, уместо штандова, флајера и других видљивих предизборних активности, пробегли, како каже „раду испод жита“, прикупљајући сигурне гласове и притискајући људе, којим им обећавају прикривену подршку“.

„Људи су уплашени, посебно у селима. Уплашени су и запослени у јавном сектору, јер већина је ангажована по уговорима о привременим и повременим пословима. Плаше се да кажу своје мишљење и то смо видели када смо прикупљали потписе за нашу листу. Многи су хтели да нас подрже, али плаше се да ће изгубити посао“, наводи Чанић за Данас и истиче да опозицији медији нису доступни.

Осим што нису испунили обећање да ће 2020. године почети градња тунела кроз Кадињачу, како је то обећала министарка Зорана Михајловић, а нове термине, у садашњој кампањи, обећавају шеф државе Аександар Вучић и министар Томислав Момировић, напредњацима се замера и то што реконструкција бајинобаштанског трга траје скоро три године.

Радови, за које је издвојено више од 70 милиона динара из локалног буџета, почели су у септембру 2019. године и требало је да се заврше за шест до девет месеци.

„Само ти, Весна, заврши овај трг чија градња траје као Скадар на Бојани. То вам је тако када не узмете најбољег извођача“, речи су којима се Александар Вучић обратио Весни Ђурић, приликом његове посете Бајиној Башти у августу прошле године.

Тај посао је добила лазаревачка фирма „Баувезен“ која је, како подсећа Урош Ђокић, по „истом рецепту“ изводила радове на више градилишта у Србији – Лесковцу, Нишу, на Тргу Републике у Београду.

„У уговору, наведео је да Општина, уколико не испуни своје обавезе и извођача на време на уведе у посао, мора да плати пенале, али у буџету нису приказани тачни износи за тп, већ укупни планирани судски трошкови и пенали по свим основама“, објашњава за Данас Ђокић.

„Радови“, додаје, „нису завршени ни после скоро три године и нема назнака о томе да ће Општина покренути неки механизам да наплати то што је извођач радова пробио све могуће рокове“.

„То је индиција о томе какав је аранжман у питању“, оцењује Ђокић, док Славиша Чанић додаје да његови суграђни збијају шале и кажу „ХЕ Бајина Башта је изграђена за пет година, а напредњаци не могу да реконструишу трг ни за три године“.

На то, бивша председница општине, узвраћа да су „уговор о реконструкцији трга и процедура о избору извођача радова обављени пре њеног доласка на председничку функцију“, а потом објашњава да она „није имала начина да утиче на извођача радова“, за кога је рекла да је „главни проблем и да је та фирма кашњене правдала короном и ванредним стањем“.

„Реконструја ће се завршити до избора, до 1.априла, и успећу у томе на неки свој начин“, казала је за Данас Ђурић и навела да је за њеног мандата обављено више од 70 одсто тих радова.

Девет изборних листа

За 45 места у СО Бајина Башта конкуришу укупно 254 кандидата са девет одборничких листа: Александар Вучић-Заједно можемо све (СНС, ПУПС, СДПС,СНП, СРС), Ивица Дачић-Премијер Србије (СПС и ЈС), Српски покрет Двери- Срцем за Бајину Башту, Михаило Марковић-Ајмо Људи-Социјалдемократска страка, Урош Ђокић-Уједињени за победу Бајине Баште (ДС и НС), Милан Стаматовић-Здраво да победи Зоран Југовић, Савез 90/Зелених Србије, Др Милош Јовановић-Нада за Бајину Башту и ГГ Јасно и гласно за Бајину башту-Владислав Биљић.

Скупштина без опозиције

Након претходних избора, које је бојкотовала опозиција, напредњаци су добили више од 60 одсто гласова и формирали власт са СПС, СРС, СПАС и СНП.

Сличне вести

Позив за јавну расправу о нацрту плана јавних инвестиција општине Бајина Башта за 2022. годину

Чаршијске

Изложа домаће радиности

Екипа Башта Феста очистила дивље депоније у Националном парку Тара

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више