Друштво Најновије вести

Бесправна градња угрожава НП „Тара“

Од 2018. године до данас на подручју Националног парка Тара регистровано је више случајева ”дивље градње”. Како нам је речено у парку, у том периоду направљена су 82 записника која су предата надлежним инспекцијама на даље поступање.

”Од 82 регистрована објекта у зони Националног парка, преко 60 њих је добило решење о рушењу. Само у последње три године покренуто је 26 прекршајних пријава пред судом, од којих су 23 решене”, изјавио је Ранко Милановић из Националног парка Тара.

Додаје да се казне углавном односе на условну казну затвора у трајању од пет месеци до годину дана, док новчане казне варирају од 20.000 до 200.000 динара.

”До данас није срушен ниједан објекат у зони заштићеног подручја. Ми се надамо да ће све институције у ланцу радити свој посао и да ће се зауставити експанзија нелегалних активности”, каже Милановић

Да би се кренуло у процедуру рушења инспекција је та која даје налог власнику односно, инвеститору да врати локацију у првобитно стање. Власник наравно има право жалбе и оне се углавном одбијају. Добар пример како то функционише и колико дуго траје та процедура, јесу заправо нелегални објекти на перућачком језеру.

”Знамо како је то ишло и у случају рушења нелегалних објеката на језеру Перућац. То ће сигурно потрајати, а не верујем да ће неко од инвеститора сам уклонити објекат. Морам да кажем да у последње време имамо подршку надлежних инспекција мада се негде разилазе ставови парка и Општинске управе, јер се НП Тара доживљава као кочница развоја туризма. Међутим, суштина проблема је да постоје нека правила, неке грађевинске зоне и наш посао је да то поштујемо”, наглашава Милановић.

Такође напомиње да је изражена тенденција фиктивне пријаве лица из других општина на адресе на Тари или чак регистрација пољопривредних газдинства како би заобишли одређене процедуре и лакше дошли до грађевинске дозволе.

Сличне вести

Влада усвојила нове мере за сузбијање епидемије COVID–19

Чаршијске

Како се уписујем или мењам податак у бирачком списку?

5 разлога да не поставите питање „Када ћеш да се удаш?“

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више