Блог - Др Марко Јовашевић Најновије вести

12 ирационалних веровања као узрок анксиозности и депресије

Амерички клинички психолог са Универзитета Колумбија, Алберт Елис, на почетку своје каријере, шест година се бавио психоанализом. Након толико дуго времена, уочио је да већини његових пацијената једноставно није боље и да у његовом раду са њима једноставно нема напретка. Од тог момента, Елис почиње да се ослања на своју нову филозофију приступа пацијенту у којој, без обзира на околности и ситуације, почиње да придаје више важности „како ми мислимо о нашем проблему и како га интерпретирамо“.

Елис је увидео да догађаји и ситуације утичу на наше емоције и понашање и да начин како размишљамо о њима утиче на њихов интезитет.

Алберт Елис је веровао да су анксиозни и депресивни пацијенти развили „изврнути“ начин размишљања и веровања који самим тим доводи до екстремно непримереног понашања. Из тог сазнања он је развио технике и стратегије које помажу да се размишљање преусмери у правцу здравог начина размишљања које је засновано на чињеницама.

Зашто? Да би се смањила узнемиреност пацијента (Да би се осећао боље!) и да би се успоставило здраво, конструктивно понашање пацијента (Да би живео живот какав жели!)

Елис је уз овај метод остварио невероватан напредак и омогућио пацијентима да се осећају боље и оно што је још важније, да буду боље!

12 ирационалних веровања које је уочио Алберт Елис:

 • Морам да урадим све како треба и да добијем одобрење да је то урађено добро од стране оних људи који ми значе. У противном, ја сам бескорисна особа.
 • Људи треба да се понашају према мени љубазно, онако како се ја понашам према њима, у противном та особа је лоша.
 • Морам да имам лаган и угодан живот (живот без одговорности) да бих уживао у њему.
 • Сви људи који ми нешто значе у животу морају да ме воле и да ми одобравају све што кажем и урадим.
 • Морам да тежим највишим циљевима и да будем јако успешан у ономе што радим, у противном сам безуспешан.
 • Не смем никада да будем бесан или исфрустриран, јер ће то значити да сам лоша особа.
 • Када ствари не иду онако како се очекује од мене и када сам под притиском, требало би да будем тужан јер не могу ништа да урадим поводом тога.
 • Нико не би смео да се понаша лоше, а ако се понаша, треба га осудити.
 • Када се суочим са нечим што је опасно и несигурно по мене, требало би да будем забринут и да дам све од себе да избегнем то.
 • Могу да избегавам одговорности и све потешкоће на које наиђем, а да опет будем животно испуњен.
 • Прошлост је најбитнији део мога живота и то би требало да утиче на моје емоције и на све што радим.
 • Заслужујем да будем срећан у животу радећи што је мање могуће и ствари које нису напорне.

За више информација о овом тексту и за савете можете се обратити директно путем маил-а: dr.spec.marko.jovasevic@gmail.com

Ко је др Марко Јовашевић?

Др Марко Јовашевић је лекар и специјалиста психотерапеут из Бајине Баште са вишегодишњим искуством.

Континуирано се едуковао на пољу интегративне психотерапије са посебним акцентом на системску породичну психотерапију при Европској асоцијацији системских писхотерапеута.

2020. године стиче знање из спортске психологије када је у питању рад са спортским тимовима групно и спортистима индивидуално при Универзитету ФК Барселона у Шпанији.

Активан је дописник дневног листа „Данас„, недељника „Недељник“ и колумне на порталу „Чаршијске„.

Психотерапија путем разговора са терапеутом може вам помоћи да разумете и решите стања нервозе, анксиозности, страха, одређене међуљудске конфликте, брачне и породичне проблеме, као и проблеме у везама. Путем формулара испод можете поставити питање др Марку Јовашевићу.

Сличне вести

Весна Ђурић председница, Миленко Ордагић заменик председника

Божидар Божо Марковић првак Србије у скоку у вис!!!

Чаршијске

Да ли ико чисти Национални парк на Тари?

Чаршијске

Оставите кометнар

Ова веб страница користи колачиће како би побољшала Ваше корисничко искуство. Уколико се не слажете са овим то је у реду. Прихватите Прочитајте више